Interpellation 2021/22:91 Sanktionsavgiften vid otillåten cabotagetrafik

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Regeringen har fattat beslut om att höja sanktionsavgifterna vid otillåten cabotagetrafik. Infrastrukturministern säger i en intervju att ”det ska vara ordning och reda på vägarna”. Det är naturligtvis bra att regeringen har den intensionen, men varför så låg sanktionsavgift?

För den som betraktar transportnäringen från utsidan kan det naturligtvis uppfattas som en kraftfull höjning när man höjer från 40 000 kronor till 60 000 kronor. Höjningen är dock trots allt att betrakta som ”kaffepengar” i sammanhanget, eftersom de kriminella nätverken som opererar i landet tjänar stora pengar på den här verksamheten.

Gränsen för klampning är alltjämt 36 timmar; därefter måste polisen låsa upp klampen även om böter/sanktionsavgift inte betalats. Poliser och bilinspektörer påtalar ofta att förare väljer att vänta ut de 36 timmarna och att de sedan avviker från platsen så snart klampen har avlägsnats. På samma gång har de också klarat av en reducerad veckovila! Det är uppenbart att regeringen inte inser hur den olagliga verksamheten inom transportnäringen är uppbyggd och vilka luckor i lagstiftningen man bjuder på.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

  1. På vilka grunder fastslog man en sanktionsavgift på enbart 60 000 kronor?
  2. När det nu framgår att åtgärderna är otillräckliga, avser ministern och regeringen att kraftigt höja sanktionsavgifterna och även ta bort gränsen på 36 timmar för klampningen?