Interpellation 2021/22:85 Hastighetssänkningars inverkan på utvecklingen norr om Dalälven

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

På DN Debatt går 43 kommun- och regionpolitiker till starkt angrepp mot de planerade eller genomförda hastighetssänkningarna på en stor del av vägnätet norr om Dalälven.

Precis som framförs i debattartikeln spretar resonemanget om trafiksäkerhet och satsningar på infrastrukturen betänkligt. Att man till stora delar låter vägnätet förfalla så till den milda grad att man nödgas sänka hastigheterna är en katastrof för de människor som lever och verkar i den här delen av landet.

Medan regeringen, utan att blinka, är villig att lägga ut flera hundra miljarder på ett höghastighetståg i södra Sverige sparas det bokstavligt talat på både investeringar och underhåll på en stor del av landets vägnät. Ett vägnät som är livsnerven för människor som lever och verkar i den del av landet där stor och tung industri skapar enorma inkomster för landet.

Det är uppenbart att regeringen anser att tiden är mindre värdefull för människor boende norr om Dalälven än för människor boende i våra tre storstadsregioner. Ska hela landet leva och ska vi ha en godtagbar infrastruktur för alla medborgare måste investeringar och underhåll av infrastrukturen också komma landsbygden till del. 

Med hänvisning till texten ovan vill jag ställa en fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern och regeringen att avsätta medel till underhåll av de större vägarna i norr så att standarden håller en godtagbar nivå och hastighetsgränserna därmed kan återställas?