Interpellation 2021/22:78 Nationellt avhopparprogram

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Förra veckan (vecka 42) kommunicerade Morgan Johansson att det inte blir tal om något nationellt avhopparprogram. Detta trots att förslaget återfanns som punkt 33 i regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet.

34-punktsprogrammet har återkommande lyfts fram av regeringsföreträdare som lösningen på den gängrelaterade brottslighet som vi i dag ser runt om i landet. När regeringen nu valde att stryka punkt 33 kom det därför som något av en chock för såväl oppositionen i riksdagen som de berörda kommunerna, som hade hoppats på ett större statligt ansvar för avhopparverksamheten.

Kommunerna som sett fram emot en förändring blev knappast mer positiva över att få höra Morgan Johansson säga: ”Staten kan inte lösa alla problem åt kommunerna. Det måste finnas ett eget driv från de kommuner och de kommunpolitiker som styr i kommunerna.” Samt mena på att det återfinns ett stort budgetöverskott i landets kommuner som likväl kan finansiera avhopparverksamheten.

Jag delar inte Morgan Johanssons bild utan menar att det återfinns ett behov av ett nationellt avhopparprogram av flera skäl.

Mot bakgrund av detta önskar jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson följande:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att väga upp för det uteblivna nationella avhopparprogrammet?