Interpellation 2021/22:73 Effektivare åtgärder mot vildsvinsskador

av Runar Filper (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Nyligen rapporterades återigen omfattande skador orsakade av vildsvin. I en artikel i Södermanlands Nyheter den 19 oktober framgår att LRF signalerat de eskalerande problemen under lång tid och att stora arealer åkermark tas ur produktion på grund av viltskador. Det framgår även att viltskadorna hotar Sörmlands livsmedelsproduktion.

Enligt en rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, har viltskador mer än fördubblats sedan 2014. Enligt LRF råder krisläge – lantbrukare tvekar om att bedriva lantbruk på grund av viltskadorna. Man efterlyser agerande från myndigheter och beslutsfattare för att hantera överstora viltstammar.

Problemen är inte nya. Under lång tid har det rapporterats om omfattande förstörelse orsakad av vildsvin och att hela områden med mark och gröda förstörs.

Flera djurslag orsakar skador, och vildsvin är ett av de djurslag som orsakar störst skador.

Förändringar och åtgärder har satts in, vilka medverkar till viss hantering av vildsvinsstammen. Men flera och mer effektiva insatser är nödvändiga för att minska stammen där den är överstor, för att motverka skadegörelsen den orsakar och för att värna jordbrukares och markägares verksamheter och ägor.

 Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan :

 

När och på vilka sätt ska ministern agera för en mer effektiv vildsvinsförvaltning i syfte att skydda markägare och jordbruk från de omfattande skadorna?