Interpellation 2021/22:62 Personalbristen inom hotell- och restaurangbranschen

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)

 

Regeringen har konsekvent höjt bidrag under pandemin, vilket nu försvårar rekryteringar till serviceyrken. Nu senast är det hotell och restauranger i hela landet som har stor brist på personal när samhället nu öppnat upp igen. De största utmaningarna för branschen i dagsläget handlar om att trygga kompetensförsörjningen, rapporterar SVT Nyheter.

”I det här akuta läget måste alla lediga platser marknadsföras på samtliga kanaler. På längre sikt handlar det om en samverkan mellan flera olika aktörer för att göra yrket mer attraktivt”, säger en företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen till SVT Nyheter.

Vart de som tidigare varit anställda i branschen har tagit vägen finns det inga exakta svar på, skriver SVT Nyheter.

”Det går inte att svara på vart de tagit vägen någonstans men det är möjligt att de har hittat andra serviceyrken eller valt helt andra yrkesbanor”, säger företagsrådgivaren.

Det finns enligt SVT Nyheter inga kommuner som sticker ut i nordvästra Skåne eller i landet som helhet, utan personalbristen ser likadan ut i alla kommuner.

”Problematiken man upplever är ungefär den samma men man har lite olika förutsättningar”, avslutar företagsrådgivaren.

Motsvarande rapporter från arbetsgivare kommer från Gävleborg. Det är svårt att få tag i personer som söker de aktuella lediga tjänsterna i serviceyrken trots att Gävleborg har bland den högsta arbetslösheten i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Eva Nordmark:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta på kort sikt för att öka arbetssökandes vilja att söka de lediga jobben?
  2. Vilka åtgärder har ministern och regeringen vidtagit för att öka kontrollen att arbetssökande söker de lediga jobb som finns?
  3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka mobiliteten hos arbetssökande att flytta exempelvis norrut till lediga jobb?
  4. Vilka uppdrag har ministern gett till Arbetsförmedlingen eller andra myndigheter för att säkerställa att personer tar lediga jobb i stället för att passivt uppbära a-kassa?