Interpellation 2021/22:61 Återvändande IS-terrorister

av Tobias Andersson (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har på senare år gjort sig känt som en av västvärldens större exportörer av terrorister. Det säger naturligtvis en del om situationen för Sverige, inte minst sett till regeringars misslyckade migrations- och integrationspolitik.

I efterdyningarna av IS fall har vi åter blivit varse om detta då flertalet individer som aktivt valt att ansluta sig till terrorsekten nu har återvänt, och fler är att vänta. Expressen rapporterade den 16 oktober att Sverige väntar ytterligare tio stycken så kallade IS-kvinnor, som tillsammans även medbringar 20 barn. Utrikesdepartementet är dessutom inblandat i deras resa hit.

De som redan har anlänt till Sverige har delgetts misstanke om brott men lever fritt i det svenska samhället. Vilken risk de utgör för laglydiga svenskar är svårt att säga, men att de – mot bakgrund av sitt deltagande i en terrorsekt – inte förtjänar att leva fritt bland oss övriga bör vara uppenbart för de flesta.

Tyvärr finns risken att de berörda individerna blir kvar i Sverige över tid och att vi misslyckas med att lagföra dem. Detta är ett svek mot alla som fallit offer för IS terror, men också ett potentiellt hot för svenskar i Sverige.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

  1. Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att garantera att återvändarna inte utgör ett säkerhetshot i Sverige?
  2. Vilken roll har Utrikesdepartementet haft i att möjliggöra kvinnornas resa till Sverige?