Interpellation 2021/22:60 Polislönerna

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I efterdyningarna av att regeringens budgetproposition presenterades har det uppstått en debatt om avsaknaden av en riktad polislönesatsning. Såväl enskilda poliser som Polismyndigheten och Polisförbundet har kritiserat regeringens uteblivna satsning.

I Dagens Nyheter kunde man den 11 oktober bland annat läsa följande: Höjda löner är, enligt polisledningen, avgörande för om målet ska kunna nås. Särskilt i Stockholm och andra delar av landet där det är dyrt att bo. Dessutom har myndigheten lovat mer pengar till såväl lokalpoliser till dem som jobbar på obekväma tider. Men nu har de anställda fått besked om att de utlovade satsningarna inte ser ut att bli av. I regeringens höstbudget finns nämligen inget utrymme för riktade löneökningar.”

Regeringen har försökt att försvara sin snålhet med att det rör sig om missförstånd, alternativt att det skulle vara polisens egna fel. Alldeles oaktat kan det konstateras att polislönerna förtjänar att höjas – både för att den befintliga yrkeskåren förtjänar det men också för att vi ska kunna attrahera fler till yrket och höja polistätheten. Trots detta valde regeringen att inte tillföra några medel för detta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

  1. Är det statsrådets och regeringens uppfattning att polislönerna inte är i behov av att höjas?
  2. Kommer regeringen att vidta några åtgärder för att höja polislönerna?