Interpellation 2021/22:58 LKAB:s nekade miljötillstånd i Kiruna

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Den 12 oktober kunde vi ta del av nyheten att det statliga gruvbolagets planer på utökad verksamhet i Kirunagruvan omöjliggörs eller i bästa fall kraftigt försenas till följd av att mark- och miljödomstolen avvisat bolagets ansökan.

Ånyo avstannar en stor industrisatsning som en konsekvens av att mark- och miljödomstolen påtalar brister i företagets hantering av de processer som föregår miljöprövningen. I det aktuella fallet rör det sig om vilka som kallats till samråd, i andra fall handlar det om huruvida den av företaget inlämnade miljökonsekvensbeskrivningen är tillräcklig, eller för omfattande.

När inte ens det statliga gruvbolaget LKAB, med all den samlade expertis det har att tillgå, efter drygt ett sekels verksamhet förmår att passera mark- och miljödomstolens nålsöga torde det vara ställt utom allt rimligt tvivel att de tillståndsprocesser som reglerar denna typ av industrisatsningar är hämmande för svensk industriell utveckling.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

  1. Avser ministern att vidta åtgärder i syfte att förtydliga vilka krav som ansökande företag ska tillgodose för att medges tillstånd i en tillståndsprocess?
  2. Avser ministern att vidta åtgärder i syfte att tidigt i tillståndsprocessen klargöra huruvida det underlag utifrån vilket företag tillståndsprövas utvärderas och fastställs?
  3. Avser ministern att vidta åtgärder i syfte att göra tillståndsprocesser mer förutsägbara genom exempelvis nyttjande av fler generella föreskrifter?