av Mikael Eskilandersson (SD)
till Statsrådet Johan Danielsson (S)
EU lägger fram förslag för att bli oberoende av den ryska energin. Det är bra; däremot är inte samtliga delförslag bra, eftertänkta eller ens realistiska. Följdeffekter och om resurser läggs på rätt ställen är inte underbyggt.
EU-kommissionen vill enligt ett pressmeddelande den 18 maj 2022, genom åtgärdspaketet Repower EU, bli av med beroendet av rysk gas och olja. I paketet ingår hårdare krav när det gäller energieffektivisering i EU och höjd målsättning för mer förnybara energikällor. Bland annat ingår initiativ för att fasa in obligatoriska solpaneler i alla nya offentliga och kommersiella byggnader från 2025 och även nya hyreshus från 2029. Detta betyder att EU bestämmer exakt vad som ska finnas i enskilda byggnader i Sverige oavsett om det är bra eller inte.
Ett solpanelstvång riskerar att leda till högre hyror oavsett hur det finansieras. Dessutom försvårar det exempelvis lösningar som takterrass ifall fastighetsägaren vill bygga sådan i stället för innergård eller som komplement. Att det ställs särskilda krav från EU på hur och vad som byggs är oroande, särskilt när det specificeras exakt vad hus ska utrustas med, som detta fall med solpaneler.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:
Avser statsrådet att agera mot EU-kommissionens förslag till tvång på solpaneler på fastigheter, och i så fall hur?