av Anders W Jonsson (C)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Sverige har i dag vårdvalsmodeller som möjliggör för privata aktörer att vara verksamma, men det saknas goda förutsättningar och incitament för att starta mindre privata läkardrivna enheter. Den bristen visar sig bland annat i ett dåligt vårdutbud i glesbygd och på landsbygd.
Mindre, professionsstyrda vårdenheter har i dag svårt att etablera sig och konkurrera med offentliga aktörer och stora privata vårdgivare inom primärvården, detta trots att både patienter och personal ger dessa småskaliga aktörer högst betyg.
Småskalig vård bidrar till förbättrad tillgänglighet, ökad effektivitet och mer kontinuitet i primärvården. Möjligheten till egenföretagande lockar också fler att arbeta inom sektorn som i dag lider stor brist på personal, inte minst specialister i allmänmedicin. Därför behöver förutsättningarna för mindre enheter att etablera sig inom primärvården förbättras, särskilt i glesbygd och på landsbygd.
Regeringen har flera potenta förslag för att göra det på sitt bord. Socialstyrelsen presenterade i maj 2021 möjliga insatser som kan undanröja hinder och förenkla för utförare av olika storlek att verka i primärvården. Regeringen föreslås bland annat att se över möjliga tillvägagångssätt för att införa statsbidrag eller annan statlig stödfinansiering för att främja små, privata företags möjligheter att etablera sig som vårdgivare i glesbygd.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:
Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förbättra förutsättningarna för och främja etableringen av små, professionsdrivna enheter i primärvården?