Interpellation 2021/22:530 Konkurrensneutralitet inom primärvården

av Anders W Jonsson (C)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regionerna styr sedan 2010 primärvården genom vårdval, där privat drivna och regiondrivna vårdcentraler ska verka sida vid sida på likvärdiga villkor, både när det gäller uppdrag och ersättningar. Men i dag råder inte konkurrensneutralitet inom Vårdval primärvård.

Den så kallade vårdmomsen är konkurrenshämmande, eftersom verksamhet i regionernas egen regi kompenseras för momsen medan privata utförare i regel inte erhåller någon kompensation. Regionerna hanterar momskompensationen olika. En del regioner ger hela schablonbeloppet till de privata vårdgivarna, andra behåller delar av ersättningen.

Ojämlika villkor kommer sig också av att de regiondrivna vårdcentralernas underskott täcks upp av regionerna, samtidigt som ersättningen till de privata vårdgivarna i normalfallet inte regleras upp i efterhand på motsvarande sätt. I majoriteten av våra regioner klarar de regiondrivna vårdcentralerna inte att driva verksamheten med de resurser som regionerna har avsatt i vårdvalet. Men det tvingas de privata vårdcentralerna göra.

Att konkurrensneutralitet inte råder är olyckligt då en mångfald av olika vårdgivare främjar patientfokus, stärker patienternas valmöjligheter och ökar kontinuitet och tillgänglighet. Verksamheter ska ha samma villkor oavsett regi och driftsform.

Socialstyrelsen presenterade i maj 2021 förslag om ett förnyat uppdrag till Konkurrensverket att följa upp regionernas arbete med vårdvalssystemet i primärvården ur konkurrenssynpunkt. Myndigheten vill också se stärkta krav på uppföljningen av nationella satsningar i form av statsbidrag och överenskommelser när det gäller privata utförares möjlighet att inkluderas i dessa.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern att göra för att åtgärda den i dag bristande konkurrensneutraliteten?