Interpellation 2021/22:525 Riksdagens tillkännagivanden om vapenfrågor

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under två mandatperioder har det i Sveriges riksdag debatterats kring vapenfrågor, och det har beslutats om flertalet tillkännagivanden. Flertalet av dessa tillkännagivanden har handlat om att förenkla för landets laglydiga jägare, sportskyttar och samlare. Regeringen har under två mandatperioder tyvärr alltså struntat i vad riksdagen beslutat. Detta är inte bara ett hot mot demokratin utan en förolämpning mot hela Sveriges jakt- och sportskytterörelse.

Politik baseras på folkets vilja till förändring och när det gäller Jakt- och sportskyttesverige har det under lång tid inkommit synpunkter och kloka förslag på förbättringar som flera riksdagsledamöter och partier tagit till sig. Det är just dessa förslag som resulterat i flertalet tillkännagivanden.

Oviljan hos regeringen, som vi efter flera år sett bevis på genom att de inte följer riksdagens beslut, måste få ett slut. Förtroendet för svensk demokrati och politik får inte försämras på grund av att sittande regering inte följer demokratiska beslut som fattas.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Hur ämnar ministern verka för att genomföra de 35 tillkännagivanden om vapenfrågor som riksdagen fattat beslut om?