Interpellation 2021/22:518 Islamism inom kulturen

av Tobias Andersson (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Den 28 mars redogjorde Rebecca Weidmo Uvell förtjänstfullt på sin blogg för hur kulturministern i närtid genomfört ett minst sagt kontroversiellt studiebesök. Kulturministern hade då besökt Stockholms moské, som varit i blåsväder i olika sammanhang.

Moskén drivs av Islamiska Förbundet (Ifis), och dess vd utbildade sig till imam på ett internat i Frankrike tillhörande Muslimska brödraskapet. Moskén har funnits sedan tidigt 90-tal, och det har vid olika tillfällen uppdagats att det framförts extremistiska åsikter i moskén. Senast i somras framfördes bland annat följande: ”Alla människor vet att judarna plågar islam, dess folk och dess samhälle, de allvarligaste plågorna sedan islams begynnelse fram till idag.” Detta rapporterade Bulletin om.

Motståndare till islamism och islamisering av Sverige funderar nog över lämpligheten i kulturministerns studiebesök och ställer sig frågan om ministern agerade i okunskap eller om det ska ses som ett ställningstagande. Det ter sig därför lämpligt att ge kulturministern chansen att nyansera sitt besök genom en interpellationsdebatt. Därför skickade jag i april in en interpellation på detta tema. Dessvärre behövdes debatten ställas in, varför jag nu återkommer i samma ärende.

Sedan dess har fler muslimska trossamfund varit i blåsväder, och av allt att döma finns det återkommande och allvarliga brister bland olika muslimska civilsamhällesorganisationer och trossamfund. Trots att det gått att misstänka att så varit fallet länge har åtgärder inte vidtagits, utan i stället har då Jeanette Gustafsdotter förärat delar av problemen med besök, och finansieringen fortsätter.

I Sverige i dag kan man själv begära utträde ur Svenska kyrkan om man inte önskar finansiera dess verksamhet, men man är ändå tvungen att genom skattsedeln finansiera muslimska organisationer och trossamfund som bidrar till islamisering och segregation.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter följande:

 

Avser ministern att, inom sitt ämbetsområde, vidta några åtgärder mot islamism mot bakgrund av vad som beskrivs ovan?