Interpellation 2021/22:507 Ändamålsenliga kläder och ändamålsenlig utrustning till kvinnor inom försvaret

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Nyligen genomfördes Värnpliktskongressen, och en av de mest debatterade frågorna var just bristen på kläder till kvinnor. Jag har också i många möten med kvinnor inom försvaret fått information om att de hellre kvitterar ut kalsonger än trosor som skaver, att kroppsskydd inte passar och att de får ryggsäckar som är för långa och ger skav på ryggen.

Andelen kvinnor ökar inom Försvarsmakten, en del verksamheter mer och andra inte lika bra. Försvarsmakten söker aktivt fler kvinnor, men samtidigt möts dessa av en verksamhet som inte är jämställd. Kvinnorna som kommer in är lösningsfokuserade och löser uppgiften, men de ges inte samma förutsättningar. Det är inte så välkomnande. Materielproblemen för både kvinnor och män måste åtgärdas för att säkerställa framtidens behov av tjänstgörande militärer. Om Försvarsmakten ämnar behålla kvinnor i organisationen måste den se till att de har samma förutsättningar som männen.

Det här är en långdragen historia inom försvaret; kvinnorna har väntat på ändamålsenlig materiel i över 30 år. Jag har lyft frågan till försvarsministern flera gånger tidigare, men fortsatt är frågan inte löst.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

  1. Vilka åtgärder vidtar ministern och regeringen för att skynda på att även kvinnliga soldater får tillgång till godkänd och ändamålsenlig utrustning?
  2. Varför, efter så många år av problem, tillgodoses inte kvinnliga soldaters klädbehov, som bland annat godkända och ändamålsenliga underkläder?