Interpellation 2021/22:479 Integrationen

av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under decennier har Sverige tagit emot en stor mängd invandrare som kommit att stanna i vårt land. Detta ställer stora krav på att vi kan erbjuda ett ansvarsfullt mottagande. Det är fördelaktigt om det finns arbeten och bostäder så att de som bedömts ha rätt att stanna i vårt land snabbt kan komma i egen försörjning och ha möjlighet att betala sitt uppehälle. På senare år har segregationen och parallella samhällsstrukturer med medeltida värderingar växt sig allt starkare. Integrationen har blivit ett misslyckande. Många fall av nya invånare som alls inte anammat vårt svenska samhälle eller våra västerländska värderingar har uppmärksammats.

Problem kring etableringsprogrammet, individer som man inte vet vad de har för sysselsättning och att lära sig vårt svenska språk inom rimlig tid har uppdagats efter att granskningen av nyanländas etablering med särskilt fokus på kvinnor presenterats. Inom andra projekt har det konstaterats att utrikes födda ibland utnyttjat alla timmar av sfi utan att efter detta ens varken kunna förstå eller göra sig hjälpligt förstådda på svenska.

Det ovan anförda påvisar att nyanländas etablering i vårt land kan innebära att integrering in i vårt svenska samhälle helt uteblir.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

  1. Känner statsrådet igen problembeskrivningen ovan och hur kommer statsrådet i så fall att agera för att integrationen ska fungera så som regeringen avsett?
  2. Kommer statsrådet att agera för att komma till rätta med segregationen och parallella samhällsstrukturer?
  3. Hur avser statsrådet att agera för att utrikes födda snabbare ska bli anställbara?
  4. Avser statsrådet att verka för att höja kraven för nyanländas etablering i vårt svenska samhälle?
  5. Kommer statsrådet att verka för ett mer balanserat mottagande som bättre motsvarar vårt lands tillgång till riktiga arbeten och bostäder?