Interpellation 2021/22:475 Åtgärder för att stödja offer för sexuellt våld i Ukraina

av Alexandra Anstrell (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I över två månader har nu kriget i Ukraina pågått. Rysslands aggressiva invasion sätter stora spår. Vi får rapporter om sexuella övergrepp på civila. Att våldta och sexuellt utnyttja människor som vapen i krigs- och konfliktdrabbade områden är vanligt och har förekommit sedan urminnes tider.

I en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch kan vi läsa bland annat att ryska militära styrkor gjort sig skyldiga till ett fall av upprepad våldtäkt i de ryskockuperade delarna av Tjernihiv-, Charkiv- och Kievregionerna. Dessutom utreder den globala kvinnorättsorganisationen Global Network of Women Peacebuilders sex fall av våldtäkt i östra Ukraina. En kvinna berättade för Human Rights Watch att en rysk soldat upprepade gånger hade våldtagit henne i en skola i Charkivregionen där hon och hennes familj hade skyddat sig. Barn är särskilt utsatta i krig och konflikt. Hittills har över tre miljoner människor flytt kriget i Ukraina. Omkring hälften av dem är barn.

Alla parter i den väpnade konflikten i Ukraina är skyldiga att följa internationell humanitär rätt eller krigslagarna då krigets lagar förbjuder avsiktligt dödande, våldtäkt och annat sexuellt våld, tortyr och omänsklig behandling av tillfångatagna kombattanter och civila i förvar. Situationen i Ukraina visar på att lagarna inte följs.

Min fråga till utrikesminister Ann Linde är därför:

 

  1. Avser ministern att vidta några åtgärder för att deeskalera de ökande krigsbrotten och det sexuella våldet?
  2. Avser ministern att ta några initiativ för att särskilt stödja utsatta barn och dem som är utsatta för sexuellt våld i Ukraina?