Interpellation 2021/22:468 Trafiksituationen till följd av Förbifart Stockholm

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Infrastrukturministern har i svar till mig uttryckt följande: ”Jag utgår ifrån att Trafikverket utifrån sitt uppdrag arbetar för att minimera de störningar som uppkommer under byggtiden.” I den bästa av världar skulle det givetvis vara så att Trafikverket skötte sitt uppdrag på ett sådant sätt som Tomas Eneroth beskriver. Tyvärr är sanningen långt därifrån.

Ekeröborna har sedan pandemin lagt sig nu åter börjat pendla in till Stockholm via den enda väg som finns att tillgå. På grund av Trafikverkets bristfälliga planering ringlar nu enorma köer på både morgonen och kvällen. En kommun med cirka 30 000 invånare, som till största del har sina arbetsplatser i Stockholm, har nu endast en fil in och en fil ut. Att Trafikverket inte löst en tillfällig extra fil under byggtiden, som kommer att vara flertalet år till, är knappast att minimera störningarna. Än värre blir det om jag väger in riskerna för blåljusfordon att ta sig fram vid morgon- respektive kvällsköerna.

Infrastrukturministern har vidare i svar till mig framfört följande: ”Det ankommer inte på regeringen eller ett enskilt statsråd att detaljstyra myndighetens arbete.” Jag delar den uppfattningen. Vi har som bekant inte ministerstyre i Sverige. Däremot så ingår det i den konstitutionella ansvarsram som återfinns i regeringsformen och i konstitutionsutskottets betänkandepraxis att så länge statsrådet noga följer utvecklingen på myndigheten vid behov, även fast myndigheten i praktiken har stor självständighet för sina beslut, uppfyller statsrådet det konstitutionella krav som kan förväntas. Statsrådsansvaret för myndigheters bristande verksamhet aktualiseras således om statsrådet inte får information om misskötsel på en myndighet, och statsrådet inte följer myndighetens utveckling, eller inte vidtar åtgärder för att stävja myndighetens negativa utveckling.

Av Tomas Eneroths inledande svar till mig så utgick infrastrukturministern från att Trafikverket utifrån sitt uppdrag arbetar för att minimera störningarna som drabbar Ekerö på grund av Förbifart Stockholm, det vill säga Thomas Eneroth vet inte om så är fallet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att informera sig om situationen när det gäller trafiksituationen på Ekerö med anledning av Förbifart Stockholm och Trafikverkets uppdrag att minimera de störningar som uppkommer under byggtiden samt att säkerställa att Trafikverket utifrån sitt uppdrag arbetar för att minimera de störningar som uppkommer under byggtiden?