Interpellation 2021/22:458 Barns situation i överskuldsatta hushåll

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Antalet vräkningar av barnfamiljer är det högsta sedan år 2011, och en ökning sker i 15 av Sveriges län. Detta riskerar att försätta barn i en situation av hemlöshet vilket är mycket allvarligt. Vräkningar beror i hög grad på skuldsättning. Enligt Kronofogdemyndigheten beror 87 procent av vräkningarna på hyresskulder.

Många av dem som vräks flyttar runt och bor tillfälligt hos vänner eller anhöriga. Det förekommer även att familjer placeras på vandrarhem. En sådan boendesituation skapar självklart en mycket otrygg vardag för barn i deras allmänna känsla, i deras tillvaro, relationer till kamrater och skolgång.

Detta påvisar allvaret i skuldsättningsproblemen och behovet av utökad budget- och skuldrådgivning. Av dessa anledningar driver Sverigedemokraterna en lång rad förslag till åtgärder för att motverka skuldsättning.

Med anledning av detta, och utöver den pågående utredningen om åtgärder mot skuldsättning, vill jag fråga statsrådet Max Elger:

 

Hur tänker statsrådet agera för att motverka att barn påverkas negativt, till exempel genom hemlöshet, på grund av vårdnadshavares skuldsättning?