Interpellation 2021/22:457 Kravaller i svenska städer

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Linköping, Norrköping, Rinkeby och Örebro drabbades av våldsamma korankravaller i mitten av april, och när detta skrivs finns risken att fler städer drabbas i närtid.

Orsaken bakom upploppen, vilka snudd på ödelagt hela stadsdelar, är decennier av politisk inkompetens och feghet. En okontrollerad massinvandring tillsammans med obefintliga krav på anpassning och en kriminalpolitik lämplig för det forna trygga Sverige har resulterat i de krutdurkar som nu antänts runt om i vårt land.

Gnistan som antände krutdurkarna var den danske politikern Rasmus Paludan från Stram Kurs. Hans okonventionella tillvägagångssätt för att generera uppmärksamhet har bestått i att han håller tal och eldar koraner – två saker som man får göra, även offentligt, om man sökt och fått tillstånd för det, vilket Paludan har. Tycka vad man vill om tillvägagångssättet, själv väljer jag andra medel, men sin poäng har han onekligen bevisat.

När poliser tvingas retirera, blir skadade, får sin utrustning stulen och sina bilar uppeldade så har någonting brustit i Sverige. Majoritetssamhället har fått ge vika för minaretsamhället. Parallellsamhällen har etablerat dominans och visat att det inte är staten som äger våldsmonopolet i deras områden. Grundlagsstadgade rättigheter har inte kunnat brukas. Så kan vi inte ha det.

Sverigedemokraterna verkar för fler poliser med bättre verktyg och resurser. Vid upplopp likt dessa hade polisen, utöver fler kollegor på plats, behövt vattenkanoner, gummikulor och ordentligt med tårgas för att kuva våldsverkarna. Därutöver hade de behövt veta att politiken har deras rygg när de använder sig av sitt våldsmonopol. I dag är så inte fallet. Ansvarig minister, Morgan Johansson, fokuserar mer på att fördöma Paludan än på upploppsmännen, och då är det klart att polisen inte känner sig säkra på att bruka det våld som behövts.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Hur avser ministern att verka för att upplopp likt dessa inte ska ske igen?
  2. Hur avser ministern att, inom sitt ansvarsområde, verka för att garantera grundlagsstadgade rättigheter?