Interpellation 2021/22:447 Arbetslösas aktivitet

av Lars Beckman (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

I en ort i södra Mellansverige sätter restaurangbranschen ihop en utbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen för att ge arbetslösa personer jobb. Det är en fyra månaders utbildning med i princip garanti för jobb. 3 500 arbetslösa erbjuds utbildningen. 6 (!) personer anmäler sitt intresse för den utbildning som skulle leda till arbete, berättade företrädare för Visita på en branschträff med riksdagsledamöter nyligen.

Visita berättade vidare att det är många i branschen som nu söker arbetskraft över hela Sverige, men tyvärr får man väldigt få sökande.  Ett exempel som gavs var att det är cirka 16 000 lediga jobb anmälda till Arbetsförmedlingen, varav hälften är heltid och två tredjedelar tills vidare. Samtidigt finns det 15 000 inskrivna i HR-AK, varav 6 790 i a-kassan och 8 081 i åtgärd.  Uppenbarligen finns det stora matchningsproblem.

Gröna näringar signalerar om motsvarande problem att hitta arbetskraft trots att Sverige har bland de högsta arbetslöshetsnivåerna i EU.

I ett interpellationssvar om bristen på gröna näringar sa ministern:

”Både inom arbetslöshetsförsäkringen och i regelverket för ersättning till deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser finns det sanktioner om den arbetssökande missköter sitt arbetssökande, förlänger tiden i arbetslöshet eller orsakar sin arbetslöshet. Det krävs bland annat att den sökande aktivt söker lämpliga arbeten. Om sanktioner vid till exempel misskötsamhet blir aktuella vid upprepade tillfällen stängs den arbetssökande av från ersättningen i en stigande skala. Rätten till ersättning kan till slut upphöra helt.”

I en rapport från Arbetsförmedlingen som handlar om samverkan kring utbildningsplikt med kommuner och folkhögskolor redovisas hur många som har fått beslutade sanktioner med orsak ”ej sökt anvisad utbildning” samt ”ej kontakt/besökt Arbetsförmedlingen enligt överenskommelse”. Perioden gäller juli 2020 till och med augusti 2021 för personer som omfattas av utbildningsplikt.

Det är 14 kvinnor och 9 män som har fått en varning/avstängning avseende ”ej sökt anvisad utbildning”. Motsvarande för varning/avstängning av ersättning för ”ej kontakt/besökt Arbetsförmedlingen enligt överenskommelse” är 237 kvinnor och 154 män.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

  1. Anser ministern att dagens kontrollsystem fungerar tillfredsställande?
  2. Vad avser ministern att göra för att få matchningen att fungera bättre på kort sikt?
  3. Avser ministern att vidta några åtgärder för att förändra bidragssystemen så att fler söker de lediga arbeten som finns?
  4. Vilka övriga åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att de personer som uppbär försörjningsstöd och a-kassa söker de lediga arbeten som finns?