Interpellation 2021/22:445 Kulturministerns besök i Stockholms moské

av Jonas Andersson i Linghem (SD)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

I slutet av mars i år besöktes Stockholms moské av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Besöket har uppenbarligen skett inom ramen för uppdraget som statsråd, och moskén lyfter själv fram ministerbesöket på plattformar som man kommunicerar genom.

Frågor om trossamfund ingår i kulturministerns uppdrag att hantera, och överlag är det således normalt för ministern att ha dialog med trossamfund och religiösa församlingar. Stockholms moské har dock kopplingar av sådant slag att det väcker frågor om varför ministern väljer att genomföra ett besök just där. Moskén i fråga har många gånger pekats ut för sina kopplingar till det islamistiska nätverket Muslimska brödraskapet, detta bland annat i rapporter beställda av svenska myndigheter. Framträdande personer som nu är aktiva i moskén och framträder offentligt har även i svenska medier öppet deklarerat kopplingarna till Muslimska brödraskapet. Även en rad andra islamistiska inslag har förekommit kopplat till Stockholms moské.

Stockholms moské ingår i Muslimska brödraskapets nätverk i Sverige tillsammans med en rad andra organisationer, och det på senare år medialt omtalade och hårt ifrågasatta studieförbundet Ibn Rushd är en av dessa. Globalt driver Muslimska brödraskapet vidare en odemokratisk och islamistisk agenda, som även har inslag av våldsamheter.

Kulturministern besökte moskén som representant för Sveriges regering. För undertecknad är besöket anmärkningsvärt med tanke på de kopplingar som moskén har. Ministerns besök legitimerar den ideologiska inriktning som finns kopplat till moskén.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter: 

 

  1. Vilket var syftet med ministerns besök i Stockholms moské i mars, och vilka politiska frågor avhandlades under besöket?
  2. Vilken är ministerns och regeringens inställning till att samverka med och legitimera aktörer med koppling till Muslimska brödraskapet?
  3. Hur arbetar ministern och regeringen för att säkerställa att man inte samverkar med och legitimerar islamistiska aktörer i allmänhet i civilsamhället?