Interpellation 2021/22:441 Bristen på anstaltsplatser

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Överfulla anstalter gör att dömda går fria på gatorna i väntan på att avtjäna sina straff, rapporterade SVT tidigare i år. Alarmerande information, men tyvärr har så varit fallet i flera år. Det råder en akut brist på anstaltsplatser, vilket i praktiken innebär att fängelsedömda inte omgående avtjänar sitt straff efter att domen vunnit laga kraft.

Brottsoffer kan i dag stöta på sin gärningsman på gatan efter att denne dömts till fängelse. Fängelsedömda kan begå nya brott i väntan på att faktiskt avtjäna straffet för de brott de redan är dömda för. En direkt ohållbar situation och ett svek mot brottsoffer.

Anstalter byggs ut och dubbel beläggning äger rum men bristen finns kvar. Sverigedemokraterna har flertalet förslag på lösningar, men regeringen är inte redo att agera. På justitieutskottets sammanträde den 31 mars valde Socialdemokraterna exempelvis att motsätta sig vårt förslag om att hyra fängelseplatser utomlands.

Inte heller har regeringen lyckats säkerställa att utländska medborgare avtjänar sina fängelsestraff i hemlandet. Om så vore fallet hade en ansenlig mängd anstaltsplatser frigjorts.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

 Hur avser regeringen att agera för att säkerställa att fängelsedömda inte går fria i väntan på straff?