Interpellation 2021/22:416 Införande av civilplikt

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Frågan om uppbyggnaden av det civila försvaret är central om Sverige ska kunna ha ett fungerande totalförsvar som kan värna Sverige i händelse av kris och krig. Överbefälhavaren har vid flera tillfällen varit mycket tydlig när det gäller behovet av att det civila försvaret utvecklas parallellt med det militära försvaret. Försvarsmakten är tydlig i sitt budgetunderlag och menar att deras analys visar att det civila försvarets förmåga att bidra till det militära försvaret vid höjd beredskap eller ytterst i krig behöver utvecklas. Precis så är det.

Regeringen var länge senfärdig i arbetet med det civila försvaret där många viktiga delar fördröjs och utreds gång på gång. Nu menar även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att regeringen bör överväga att skyndsamt aktivera civilplikt, i första hand syftande till att skriva in civilpliktiga som redan har nödvändiga kunskaper utan föregående grundutbildning. Vidare skriver de att i det fall regeringen beslutar om aktivering av civilplikt bör regeringen överväga att ge sektorsansvariga myndigheter i uppdrag att snabbutreda inom vilka verksamheter civilpliktig personal skulle kunna förstärka personalförsörjningen under höjd beredskap och krig samt att identifiera vilka personalkategorier det i så fall skulle handla om.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Har ministern och regeringen för avsikt att skyndsamt införa civilplikt?
  2. Hur avser ministern att ytterligare stärka de frivilliga som vill vara med i uppbyggnaden av Sveriges totalförsvar så att de är förberedda vid kris eller krig?