Interpellation 2021/22:409 Översyn av böter och sanktionsavgifter

av Thomas Morell (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Proffs har i en artikel en intressant dom från Danmark. Fusk med kör- och vilotider samt missbruk av förarkort. Det totala bötesbeloppet landade på 3,5 miljoner kronor, men det fanns även fängelse med i straffen. Domen belyser den stora skillnaden mellan Danmark och Sverige när det gäller brott gällande den yrkesmässiga trafiken.

För en tid sedan höjdes sanktionsavgiften för otillåten cabotagetrafik från 40 000 till 60000 kronor. När det gäller böter och utomnordiska medborgare är det mer regel än undantag att åklagare lägger ned ärendet eftersom det anses vara oskäligt att driva ärendet vidare med utgångspunkt från straffsatsen.

Sveriges oförmåga att straffa de utländska aktörer som systematiskt bryter mot regelverket har skapat en marknad för olaglig verksamhet. Poliser på fältet säger att det är som att fiska i ett akvarium. I många fall lyckas polisen driva in sanktionsavgifter och böter, men alltför ofta läggs ärenden ned.

Det är uppenbart att Sveriges nivåer på böter och sanktionsavgifter är för låga eftersom de utländska aktörerna medvetet kalkylerar med att få betala småsummor då och då. Danmark visar gång på gång att de tar den här brottsligheten på allvar och utdömer höga straff.

Ska det bli ordning och reda på våra vägar måste det kosta pengar om åkare/transportörer systematiskt ägnar sig åt grova överträdelser av den lagstiftning som reglerar den yrkesmässiga trafiken.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att se över nivåerna på böter och sanktionsavgifter så att de får den avskräckande effekt som lagstiftningen eftersträvar?