Interpellation 2021/22:398 Befolkningsskyddet och skyddsrum

av Alexandra Anstrell (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I dag har Sverige 64 000 olika skyddsrum. I dessa beräknas 7 miljoner människor få plats. Många skyddsrum är dock eftersatta och har inte renoverats eller kontrollerats på länge. En majoritet av skyddsrummen har inte kontrollerats på tio år, och evakueringsplanerna är inte heller uppdaterade. Detta medför en påtaglig risk för svensk totalförsvarsförmåga då vi inte har full kontroll över vår beredskapssituation och befolkningsskyddet.

I det nybyggda området Vegastaden i Haninge finns det få nybyggda skyddsrum trots att området är tätbefolkat och över 10 000 människor bor i området. Området beräknas dessutom växa under kommande år. Vi moderater har under två mandatperioder påtalat behovet av nya skyddsrum och fler kontroller. Det är viktigt att regeringen inte bara satsar på det militära försvaret utan också tänker på det civila försvaret. De tre övriga borgerliga partierna och Sverigedemokraterna har också påtalat detta. Trots detta har de flesta satsningar på det civila försvaret endast landat i utredningar och riktlinjer för olika myndigheter, trots att behovet av ett fungerande civilt försvar varit påtalat av Försvarsberedningen i åtta år.

Den farliga säkerhetsutvecklingen som Rysslands expansionism fört med sig väcker stora frågor kring de svenska skyddsrummen och den svenska beredskapen. Åtgärder krävs här och nu för att iståndsätta skyddsrummen men det krävs även en plan på längre sikt för hur befolkningsskyddet kan lösas. Trots att det nu har gått sju år sedan försvarsbeslutet 2015 har alltför lite gjorts.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Vilka viktigare åtgärder har ministern och regeringen vidtagit för att stärka det civila försvaret och specifikt befolkningsskyddet sedan försvarsbeslutet 2015?
  2. Vilka åtgärder avser ministern att vidta på kort och lång sikt för att stärka befolkningsskyddet?
  3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att lösa evakueringsfrågorna vid höjd beredskap?