Interpellation 2021/22:389 Brottsligheten mot näringslivet

av Alexander Christiansson (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Det ska vara tryggt att driva företag i Sverige, men verkligheten ser annorlunda ut. Snatteri, hot och rån är i dag vardag för alltför många. All brottslighet som drabbar landets företagare måste bekämpas, och ett stärkt rättsväsen är en grundsten för ett tryggare samhälle. Den ökande brottsligheten har enorma konsekvenser för den enskilda företagaren och samhället i stort vilket är ett allvarligt problem.

I tidskriften Näringslivet skriver man om en enskild handlare som blivit rånad tre gånger på ett år i en medelstor stad i Sverige. Det är bara ett exempel av många, och det är en verklighet för många små företagare i dag.

Den dystra trenden håller i sig. Svenska handlares brottsutsatthet befinner sig fortsatt på mycket höga nivåer. Värst är situationen i Stockholms, Örebro samt Västmanlands län, som uppvisar högst andel utsatta butiker. Detta och mycket mer visar Svensk Handels Trygghetsbarometer som sammanställt siffror över handlarnas brottsutsatthet under 2021.

Enligt medlemsorganisationen Företagarna har var femte småföretagare övervägt att lägga ned sin verksamhet på grund av den ökande brottsligheten. Eftersom småföretagen är en central del av vår välfärd riskerar det att få enorma konsekvenser om den mycket destruktiva utvecklingen fortgår.

Näringsministern har ansvaret för att näringslivet ska ha rätt förutsättningar.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vad ämnar ministern göra för att företagare ska känna trygghet i de områden de verkar i?