Interpellation 2021/22:388 Läget för bränsleberoende företag

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

För en dryg månad sedan hade vi en debatt om det exceptionellt höga bränslepriset i Sverige. I skrivande stund är dieselpriset vid pump 22 kronor och 37 öre, det högsta priset i världen. HVO 100 har ett literpris på 26 kronor och 42 öre. Att de höga bränslepriserna får dramatiska konsekvenser för vårt näringsliv och inte minst privatpersoner står utom allt rimligt tvivel.

Regeringen hävdar ofta att höga priser leder till miljöförbättring och att vi måste styra över till mer klimatneutrala alternativ. Det vi ser nu är en katastrofal utveckling för de företag som är bränsleberoende i sin verksamhet. Vi försätter oss i en situation där vi riskerar att slå ut stora delar av vårt eget företagande, och jag måste ställa mig frågan: till vilken nytta?

Regeringens strategi får sålunda rakt motsatt effekt än det den vill uppnå. Det höga bränslepriset banar väg för olaglig och oseriös transportverksamhet i Sverige, och de seriösa transportföretagen får en omöjlig konkurrenssituation. För privatpersoner är det höga bränslepriset en stor utgiftspost i privatekonomin, och det innebär att de sliter på sin gamla bil så länge det är möjligt. Även här uteblir den effekt som regeringen säger sig vilja uppnå.

Med den situation vi har just nu med kriget i Ukraina kommer sannolikt bränslepriserna att öka än mer.

Med hänvisning till texten ovan vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att verka för att regeringen ska vidta åtgärder för att balansera det höga bränslepriset så att vi hamnar på samma nivå som jämförbara länder i Europa?