Interpellation 2021/22:385 Ökat kvinnligt företagande

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Regeringen har som ambition att öka antalet kvinnor som är företagare. En god tanke, men frågan är var man avser att alla dessa företag ska skapas. Ska kvinnor använda de kompetenser och professioner de har och ta den kunskapen med sig in i sitt företagande eller ska de omskola sig för att finnas i branscher där företagsklimatet är öppnare och en företagskultur redan finns inarbetad?

För det är så det i dag ser ut på svensk arbetsmarknad, att kvinnor i högre grad arbetar i offentlig sektor. Eftersom fler kvinnor än män finns i vård, skola och omsorg krävs endera omskolning eller att man via reformer öppnar upp dessa branscher för mer företagande. Samtidigt har den nytillsatta socialdemokratiska regeringen varit tydlig med att man vill se ett ökat kommunalt styre av just vård, skola och omsorg.

För mig går inte dessa två ekvationer ihop. Ska kvinnor tvingas byta bransch, eller ska män tvingas byta bransch för att täcka upp för de kvinnor som i så fall går över till att driva till exempel måleriföretag eller taxirörelse? Detta i stället för att fortsätta arbeta i den bransch de trivs och där de har sin kompetens.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser ministern att arbeta med ett brett reformarbete för att kvinnor och män ska byta bransch för att kunna uppfylla målet om ökat kvinnligt företagande?