av Markus Wiechel (SD)
till Socialminister Lena Hallengren (S)
Det absolut minsta som skattebetalarna i Sverige kan förvänta sig under kristider är att regeringen med tillhörande myndigheter gör allt de kan för att skydda invånarna. Givetvis måste olika aspekter speglas mot varandra, såsom den positiva effekten av skyddsåtgärder kontra en eventuell negativ effekt. En negativ effekt kan exempelvis ha med folkhälsan att göra, eller med ekonomin.
Under coronapandemin har dock en ytterst märklig aspekt lyfts av företrädare för Folkhälsomyndigheten i syfte att förhindra införandet av vissa allmänna skyddsåtgärder, nämligen den om jämlikhet, och det finns exempel från såväl synen på distansarbete som användning av munskydd som vaccination.
Socialministern har i sin roll närmast blint lyssnat på Folkhälsomyndigheten under coronapandemin. Vidare har de omfattande och återkommande misstag som regeringen gjort, däribland det faktum att Sverige med över 16 000 coronadödsfall kommit att bli ett globalt skräckexempel, konsekvent avfärdats då socialministern återkommande skyllt på andra aktörer (såsom Folkhälsomyndigheten).
Att inte skydda riskgrupper genom att exempelvis förorda andningsskydd eller distansarbete med hänvisning till att alla inte har samma förutsättningar för detta är, oavsett vad socialministern själv säger, i slutändan ett resultat av en avsaknad av politiska beslut från regeringen. Ansvaret vilar med andra ord ytterst på socialministern och hennes statsrådskollegor, som ju fått fria händer av oppositionen att vidta de åtgärder som varit nödvändiga under pandemin.
Folkhälsomyndighetens ovan nämnda dokument från januari 2022 är tänkt att fungera som kunskapsunderlag till regeringen om varför vaccination mot covid-19 till barn yngre än tolv år inte rekommenderas. Sverige är som bekant återigen att betrakta som udda i pandemihanteringen. Såväl våra grannländer – som lyckats avsevärt mycket bättre under pandemin – som hela övriga Västeuropa har fattat annorlunda beslut. Vaccin till barn under tolv år erbjuds inte bara till samtliga, utan de rekommenderas. Publikationen gör att det återigen finns goda skäl att höra vilken roll jämlikhet fyller i fråga om att skydda befolkningen i kristider, med utgångspunkt från coronapandemin.
Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren: