Interpellation 2021/22:38 Sveriges militära insats i Mali

av Alexandra Anstrell (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Internationella medier rapporterar att många i Mali är upprörda över den ökande osäkerheten i landet. Det ska förekomma regelbundna protester mot bland annat den franska militären där den anklagas för att inte ha gjort någon skillnad i kampen mot jihadisterna. De som protesterar kallar närvaron av franska soldater för en ockupation och kräver att de snabbt ska lämna Mali.

Enligt uppgift ska militärjuntan i Mali ha bett ryska Wagnergruppen om hjälp. Wagnergruppen är en paramilitär grupp som har satt in legosoldater i flera konflikter de senaste åren – bland annat i Syrien, Ukraina och Libyen. Gruppen har nära band till Kreml.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ska ha bekräftat att Mali har "vänt sig till ett privat militärt företag från Ryssland" för att hjälpa till att bekämpa jihadistgrupper.

Det är inte rimligt att den svenska styrkan i Mali fortsätter att utföra sina uppgifter i landet om Wagnergruppen faktiskt skulle sättas in i Mali.

Jag vill därför fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

  1. Har ministern tagit del av uppgifterna om att Wagnergruppen kan komma att stödja militärjuntan i Mali, och hur påverkar det ministerns bedömning av läget i landet?
  2. Hur avser ministern att agera kring de svenska militära insatserna i Mali om Wagnergruppen sätts in av militärjuntan i Mali?