Interpellation 2021/22:376 Längre lördagsöppet på Systembolaget

av Pontus Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I september 2021 väckte bolagsledningen för Systembolaget frågan om förlängda öppettider på lördagar. En sådan förändring kräver ett riksdagsbeslut, och Systembolaget ville därför att frågan skulle lyftas i riksdagen. Förslaget om att lyfta frågan i riksdagen verkar dessvärre ha fått nobben.

Med anledning av detta valde jag att inkomma med en skriftlig fråga till Lena Hallengren som löd: ”Varför har den socialdemokratiska regeringen valt att inte gå vidare med förslaget om längre lördagsöppet på Systembolaget?”

I svaret från Lena Hallengren framkommer det att regeringen främst åsyftar den svenska alkoholpolitikens socialpolitiska syften och att en ökad tillgänglighet skulle påverka detta syfte. Statsrådet lyfter bland annat påståendet att en ökad öppettid på lördagar skulle ge ökade skadeverkningar.

Jag håller inte med om statsrådets åsikt att längre lördagsöppet skulle påverka folkhälsan negativt. Frågan gällde dock varför regeringen, trots Systembolagets styrelses önskan, inte valt att gå vidare med förslaget.

Regeringen får absolut tycka att längre lördagsöppet skulle påverka folkhälsan negativt, men oavsett regeringens åsikt så är det riksdagen som beslutar om öppettiderna. Ingenting tyder på att svenskarna dricker mer nu än när Systembolaget hade lördagsstängt eller efter att bolaget fick självbetjäningsbutiker, varför det blir märkligt att regeringen inte ens vill låta riksdagen pröva frågan.

Det är det faktum att det är riksdagen, inte regeringen, som beslutar om Systembolagets öppettider som gör att frågan behöver ställas. När det kommer en önskan från Systembolagets styrelse om längre öppettider vore det därför också rimligt om frågan prövas av Sveriges högst beslutande organ, vilken är riksdagen.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer regeringen att lyfta frågan om längre lördagsöppet på Systembolaget i riksdagen, och om inte, varför vill regeringen inte låta riksdagen avgöra frågan?