Interpellation 2021/22:367 Den danska dumpningen utanför Falsterbonäset

av Louise Meijer (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

I januari påbörjade Danmark bygget av den konstgjorda halvön Lynetteholmen i Köpenhamn. Svenska myndigheter har varnat för att dumpningen av förorenat slam, som bygget innebär, riskerar att sprida sediment och föroreningar som hotar havsmiljön. Dumpningen sker nära den svenska gränsen och enbart några kilometer från det skyddade Natura 2000-området utanför Falsterbohalvön.

Trots att svenska myndigheter bedömer att dumpningen kommer att påverka miljön negativt har Danmark gått vidare med planerna. Enligt Esbokonventionen ska grannländer informera varandra om planerade verksamheter som kan orsaka miljöeffekt och dessutom i möjligaste mån undvika omfattande miljöeffekter. Den svenska bedömningen har varit att sediment och föroreningar kommer hota havsmiljön, men trots detta har Danmark gått vidare med planerna.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har sagt att Sveriges ministrar inte kommer att ta den danska regeringen i örat. Ett besked som inte på något sätt är betryggande för den skånska kusten.

Med anledning av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

  1. Vilka initiativ har ministern tagit med anledning av den danska dumpningen utanför Falsterbohalvön?
  2. Vilka initiativ avser ministern att ta med anledning av den danska dumpningen utanför Falsterbohalvön?
  3. Vad är ministerns bedömning av huruvida dumpningen kommer att upphöra?