Interpellation 2021/22:354 Begränsningar för näringslivet

av Margareta Cederfelt (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Regeringen säger sig vilja värna det fria näringslivet med svenskt företagande. Regeringen säger sig också vilja verka för att vårdsökande ska få hjälp inom hälso- och sjukvården enligt vårdgarantin.

Trots detta har regeringen tillsatt en utredning i syfte att begränsa såväl vårdföretagarnas verksamhet som patienternas fria val. Därutöver finns förstås en omfattande risk för att vårdköerna kommer att förlängas i det fall vårdgivarna beläggs med restriktioner i fråga om vilka företag de får teckna kontrakt med samt vilka betingelser som ska råda.

Den utredning regeringen tillsätter är fokuserad på hälso- och sjukvården, men det finns förstås alltid en risk att utredningens resultat kan påverka hur regeringen kommer att agera i framtiden vad gäller andra företag med verksamhet där finansieringen kommer från såväl det offentliga som försäkringar alternativt privatpersoner.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

  1. På vilket sätt avser ministern att agera för att begränsningar av näringsfriheten inom hälso- och sjukvården inte ska leda till att antalet patienter som får vård i tid minskar?
  2. På vilket sätt avser ministern att agera för att inte näringsfriheten för vårdföretagarna ska begränsas?