Interpellation 2021/22:340 Stärkta diplomatiska relationer med Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Taiwan, formellt Republiken Kina, är en exemplarisk självstyrande demokrati som fullständigt respekterar rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Sverige och Taiwan delar dessutom en lång rad centrala värderingar, och viljan är stark från Taiwans sida att ytterligare utveckla nya förbindelser med andra länder, inte minst likasinnade stater som Sverige, i väst.

Utöver det faktum att Taiwan delar fundamentala grundpelare med oss präglas de av en stabil ekonomi som till stor del baseras på högteknologiska varor. Utbildningsnivån bland befolkningen är hög, kriminaliteten låg och de har ett omfattande välstånd bland invånarna. Ur ett internationellt perspektiv är Taiwan en mycket viktig aktör på världshandelsmarknaden och har i dag såväl fullvärdiga som inofficiella diplomatiska förbindelser med en lång rad länder världen över. Bara i Europa finns 21 så kallade Missions vilka de facto fungerar som ambassader.

Trots att Taiwan är att anse som en betydande internationell aktör i såväl handel som diplomati och dessutom i många avseenden är att betrakta som ett demokratiskt föredöme är de i dag utestängda från många viktiga världsorganisationer. Därtill får de inte sitt rättfärdigade erkännande genom tillräckliga diplomatiska möjligheter, då den diplomatiska representationen inte ses som den ambassad den de facto är.

 

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande frågor:

 

  1. Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att verka för att Taiwan får samma möjlighet till engagemang i exempelvis FN:s olika organisationer som andra länder?
  2. Varför får Taiwans diplomatiska representation i Sverige inte en status som är likvärdig andra ambassader?
  3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att stärka de diplomatiska banden mellan Taiwan och Sverige samt de internationella organ där Sverige finns representerat?
  4. Kan det bli aktuellt med en förändring i ett-Kina-politiken, mot bakgrund av Kinas agerande mot Taiwan?