Interpellation 2021/22:330 Arbetsmarknadsåtgärder för personer som har avtjänat sitt straff

av Roger Haddad (L)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Under hösten och vintern har det kommit flera oroande tecken på att verksamheterna ute i landets kommuner och hos Arbetsförmedlingen har blivit sämre när det gäller personer som har en kriminell bakgrund men som efter avtjänat straff vill ha stöd att återgå till arbetslivet.

Det har också rapporterats i flera medier om kommuner som drar ned på program men också att det påverkar verksamheten Krami, som erbjuds via Arbetsförmedlingen. Om den här verksamheten fasas ut finns det en risk att en redan utsatt grupp på arbetsmarknaden får det än svårare att komma tillbaka för att integreras igen i samhället. Vi vet också hur viktigt detta stöd är för de enskilda för att över huvud taget kunna bryta sig loss från gamla strukturer, blicka framåt och få en ny chans i livet.

Mot bakgrund av den oro som finns kring framtiden för Kramis verksamhet vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

  1. Kommer regeringen att säkerställa att Krami finns kvar som en av flera anpassade verksamheter hos Arbetsförmedlingen?
  2. Hur ser ministern på att flera orter uppger att verksamheten för och stödet till målgruppen fasas ut?
  3. Hur kommer regeringen att agera för att förbättra och utveckla nya metoder som kan påskynda etableringen på arbetsmarknaden för målgruppen personer som har en kriminell bakgrund?