Interpellation 2021/22:325 Besöksnäringens kris

av Ann-Britt Åsebol (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Från millennieskiftet och fram till pandemin växte besöksnäringen mycket kraftigt över hela landet. Sysselsättningstillväxten var under den här perioden tre gånger så stor i näringen som på övriga arbetsmarknaden.

Skapandet av nya jobb fick ett tvärt slut när pandemin slog till, och antalet löntagare i näringen har minskat med 52 000 personer.

Den 12 mars 2020 införde regeringen de första begränsningarna till följd av coronapandemin när antalet deltagare vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar fick ett tak. Där och då kunde ingen förstå vilka enorma effekter coronaviruset skulle få på det svenska samhället eller den svenska besöksnäringen.

Det vi nu vet är att det blev starten på besöksnäringens värsta kris sedan andra världskriget. Tiotusentals människor runt om i hela landet har förlorat sina jobb. Företag som varit framgångsrika och sunda i flera decennier har tvingats i konkurs. Entreprenörer har fått se sina livsverk gå i spillror.

Just när vi trodde att samhället i allmänhet och besöksnäringen i synnerhet var på väg att återstarta så slog omikron till, och återigen fick den redan sargade besöksnäringen ta stryk. Nya restriktioner har införts som drabbat branschen sedan i början av december 2021, och än har inga stöd betalats ut. Besöksnäringens kris är långt ifrån över, den har bara förvärrats.

I och med de senaste restriktionerna är nu alla reserver slut hos de flesta i branschen.

Bara i mitt hemlän Dalarna handlar det om över 1 600 människor som förlorat jobbet under pandemin. Antalet löntagare i näringen har minskat från drygt 9 300 före pandemin till strax under 7 700 under pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att den så viktiga besöksnäringen ska överleva pandemin?