Interpellation 2021/22:31 Utvecklingen i utsatta områden

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Märta Stenevi (MP)

 

Sedan Polismyndigheten började kartlägga utvecklingen av utsatta områden i Sverige har antalet ökat – såväl antalet utsatta områden som antalet särskilt utsatta områden. Mycket tyder på att den lägesbild som ska överlämnas av Polismyndigheten senast den 1 december i år kommer att redovisa ytterligare ett steg i samma dystra utveckling.

Bakom den negativa utvecklingen ligger en rad sammanflätade faktorer. Det handlar bland annat om en oförmåga hos sittande regering att knäcka den grova organiserade brottsligheten, en skenande långtidsarbetslöshet, bristande studieresultat och ett sysselsättningsgap mellan inrikes och utrikes födda som i dag når rekordnivåer med europeiska mått mätt. Det handlar också om växande problem med parallellsamhällen och religiös extremism, som varje dag begränsar människors frihet och trygghet.

Det borde vara varje regerings yttersta prioritet och målsättning att Sverige inom en överskådlig framtid inte ska ha några utsatta områden och att parallellsamhällen och religiös extremism ska bekämpas. För att det ska vara möjligt krävs en aktiv politik för ökad integration, ökad trygghet och minskat utanförskap.

Under statsrådets ansvarsområde i rollen som jämställdhetsminister, och inte minst som minister mot segregation, faller en rad politiska frågor och satsningar, däribland mångåriga satsningar som verkat i form av olika delegationer, exempelvis Delegationen mot segregation och Delegationen för unga och nyanlända till arbete. Det vilar ett tungt ansvar på statsrådet att ta itu med de problem som i dag växer i omfattning och som varje dag hotar människors frihet och trygghet i Sverige. 

Mot bakgrund av problemen med ökad inhemsk extremism och radikalisering samt en fortsatt negativ utveckling när det gäller både antalet utsatta områden och de enorma frihetsingrepp i människors liv som varje dag sker till följd av framväxten av parallella rättsstrukturer vill jag ställa följande frågor till statsrådet Märta Stenevi:

 

  1.   Vad avser statsrådet att göra konkret för att motverka den inhemska extremismen i samhället, med särskilt fokus på de särskilt utsatta områdena?
  2.   Kan statsrådet redogöra för hur Delmos samt Delegationen för unga och nyanlända konkret har bidragit till att minska utanförskapet?
  3.   Anser statsrådet att utvecklingen när det gäller arbetet mot segregation gått åt rätt håll, och om inte, avser statsrådet vidta några åtgärder​?