Interpellation 2021/22:307 Vägen som brottsplats

av Thomas Morell (SD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

I en rapport den 27 december 2021 med rubriken Externa hot mot Tullverkets operativa verksamhet beskrivs en allvarlig situation vid våra gränser. Grov eller synnerligen grov smuggling sker i många olika trafikflöden. Vägen är en tillgång och en förutsättning för kriminella nätverk som smugglar narkotika, vapen, människor, stöldgods eller annat i den palett av varor eller tjänster som ingår i de kriminellas verksamhet.

Rapporten är bra utformad och man förstår de problem Tullverket står inför och att de rimligen måste tilldelas mer resurser för att klara uppdraget. Den sista meningen i en av Tullverkets bedömningar är tydlig på den punkten: ”Om denna utveckling går snabbare än Tullverkets förmåga att snappa upp förändringen och anpassa verksamheten kan det ökande och mer komplexa varuflödet utgöra ett hot mot Tullverkets operativa verksamhet.”

Vidare konstaterar Tullverket följande: ”Kriminella nätverk som smugglar såväl narkotika, vapen, alkohol som tobak nyttjar det legala flödet och dess strukturer för att minska risken för upptäckt och maximera vinstmarginalerna. De infiltrerar företag och etablerar egna företag för att undgå upptäckt. Olika affärsvarianter inom logistik- och transportbranschen utnyttjas, vilket suddar ut linjen mellan legal och illegal verksamhet.”

Rapporten sätter ljuset på ett problem som varit känt under lång tid, nämligen att kriminella nätverk nyttjar våra logistikflöden för att effektivisera sin verksamhet. Tullverket kan naturligtvis inte stå ensamma i kampen mot den kriminella affärsverksamheten, det krävs även en rejäl upprustning av vägkontrollerna i landet. De kriminella nätverken har haft fri ”etableringsrätt” under många år och har kunnat bygga upp en omfattande verksamhet i vårt land.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

  1. Avser ministern och ​regeringen att ge Tullverket ytterligare resurser?
  2. Avser ministern att verka för ökad samverkan mellan Tullverket och polisen för att stoppa de kriminella gängen på vägarna?​