Interpellation 2021/22:302 Samordningen av vindkraftsutbyggnad i Sverige

av Ola Johansson (C)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

På nyårsafton den 31 december fick den hittillsvarande vindkraftssamordnaren Mari-Louise Wernersson ett brev från statssekreteraren Callenberg på infrastrukturdepartementet med följande innehåll:

”I egenskap av statssekreterare åt Khashayar Farmanbar vill jag tacka dig för de viktiga insatser du gjort i din roll som regeringens vindkraftsamordnare.

Rollen som vindkraftsamordnare har varit viktig för att underlätta samarbete och dialog mellan vindkraftsprojektörer, myndigheter och andra aktörer på central, regional och lokal nivå och jag är övertygad om att ni har haft en stor betydelse för vindkraftsutbyggnaden i Sverige.”

Med detta tack och besked om uppsägning avslutades hennes och de övriga tre vindkraftssamordnarnas arbete. Och som det framgår av brevet har det varit betydelsefullt och viktigt för vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Samordnarna har fungerat som en oberoende part som myndigheter, regioner, kommuner och projektörer kunnat vända sig till för att lösa knutar och komma vidare med den för landet så viktiga utbyggnaden av fossilfri och förnybar elproduktion.

Det är oklart av vilka skäl som samordnarnas uppdrag avslutades och vem det är som nu kommer att ta över dessa viktiga uppgifter.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

  1. ​Avser statsrådet att klargöra vem som bär ansvaret och vilka skäl som ligger till grund för beslutet att avveckla de fyra nationella vindkraftssamordnarna?
  2. Hur avser statsrådet att ersätta rollen som samordnare av myndigheter, aktörer och lokala intressen vid projektering och genomförande av vindkraftsutbyggnad?