Interpellation 2021/22:298 Utredning av störningar i väginfrastrukturen

av Thomas Morell (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I vinter har flera allvarliga händelser blockerat viktiga vägar i vårt land. Europavägar, riksvägar och länsvägar har under långa perioder varit avstängda på grund av att fordon stoppat upp trafiken. Orsaken kan ha varit olyckor eller att bilar fastnat i backarna.

Den gemensamma nämnaren har varit halka och en undermålig halkbekämpning. Det är två faktorer som inte går ihop då säker och väl fungerande infrastruktur eftersträvas. Det senast stoppet var på E20 vid Finnerödja där en stor mängd lastbilar fastnade i halkan. Stoppet på denna viktiga pulsåder varade i upp till tolv timmar. Kön av lastbilar var flera mil lång, enligt Sveriges Radio Örebro. Yrkesförare på platsen vittnade om en glashal väg som snarare liknade skridskois.

Omfattningen av de driftsstörningar vi sett i infrastrukturen måste utredas och, framför allt, lösas. Det är uppenbart att Trafikverket inte hanterar vinterväder, och det bör snarast klarläggas vari bristerna ligger i Trafikverkets organisation.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser regeringen att tillsätta en haverikommission för att utreda orsaken till dessa omfattande störningar i vår viktiga infrastruktur?