Interpellation 2021/22:287 Utländskt tiggeri

av Adam Marttinen (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Det utländska tiggeriet kom att bli allt vanligare i Sverige i början av 2010-talet. Sverigedemokraterna var tidigt ute och pekade på ett flertal problem med detta fenomen där den fria rörligheten inom Schengen missbrukades av andra EU-länders medborgare. Det rörde dels problem med att utsatta EU-medborgare utnyttjades av organiserade ligor i syfte att tjäna pengar genom tiggeri, dels att en ny normalbild av tiggeri var på väg att etableras i vårt land.

Den 1 februari 2016 lämnade den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson sin slutrapport Framtid sökes till regeringen. En slutsats i rapporten var att fortsatta inkomster genom tiggeri riskerar att cementera tiggerirollen, vilket inte leder till någon långsiktig förändring för gruppen. Skolgången för barn till tiggande föräldrar riskerar därtill att bli lidande, och tiggarrollen riskerar att gå i arv till nästa generation.

Därav manade rapporten och regeringen svenska folket att inte skänka pengar till tiggare utan i stället skänka pengar till etablerade organisationer som arbetar mot fattigdom och integration.

Slutsatserna om tiggeriets konsekvenser beskrivs alltså av regeringen själv kunna leda till förödande konsekvenser för utsatta människor och deras barn.

I många länder har olika former av tiggeriförbud eliminerat risken att deras länder blivit till plattformar där utsatta människor och deras barns framtid riskerar att cementeras i en tiggarroll eller att människor utnyttjas av kriminella ligor genom tiggeri.

Den socialdemokratiska regeringen har hittills avvisat förslag från Sverigedemokraterna om ett nationellt tiggeriförbud trots att bland annat regeringens egna samordnare efter slutrapporten Framtid sökes ändrat sig och förordat ett nationellt tiggeriförbud.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder har regeringen vidtagit för att stoppa det utländska tiggeriet i Sverige, och avser regeringen att ompröva sitt motstånd mot någon form av tiggeriförbud?