Interpellation 2021/22:278 Sexualisering av flickor i tidig ålder genom slöja

av Alexandra Anstrell (M)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

I dag har vi i Sverige parallella samhällen där en del av den svenska befolkningen lever i frihet medan människor i andra områden begränsas och nekas sina mänskliga rättigheter. På en del orter utsätts kvinnor för trakasserier för att de inte följer uppsatta regler om klädsel och livsstil som män i deras bostadsområde satt upp. Vi har flickor och kvinnor vars livsval begränsas av deras familj och släktingar. De får inte klä sig hur de vill, inte röra sig fritt i samhället och inte heller gifta sig med vem de vill.

Oron för personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck är stor just nu bland dem som jobbar med hedersfrågor. Pandemin har påverkat unga kvinnor som utsätts för hedersförtryck mycket negativt, visar bland annat en kartläggning som Kvinnojouren Lund genomfört. Hedersvåld och förtryck frodas – och Sverige sviker.

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag om att det ska införas en särskild brottsrubricering för hedersförtryck. Det innebär bland annat att det ska bli straffbart att begå vissa brottsliga gärningar mot en person i syfte att bevara eller upprätthålla en persons eller släkts heder. Trots att Sverige har infört lagskärpningar mot tvångs-, barn- och månggifte är det tydligt att det behövs mer åtgärder. Slöjan är i grunden en symbol för kvinnoförtryck; att täcka hår och kropp görs för att inte flickor/kvinnor ska väcka begär hos männen. Kvinnor som utsätts för hedersförtryck vittnar om att kraven på att täcka sin kropp och sitt hår är en del av själva förtrycket.

Ett framtida Sverige behöver en utökad politik för frihet. En frihet för alla, där både kvinnor och män har förutsättningar att själva välja det liv de önskar. Då behöver vi stå upp för jämställdhet varje dag. Den självklara utgångspunkten är att varje individ själv bestämmer över sin egen kropp och sin egen sexualitet. Problemet i dag är dock att det här i Sverige har vuxit fram parallella samhällen där flickor och kvinnor förtrycks genom slöjan. Slöjan är faktiskt inget vanligt klädesplagg, utan slöjan är en symbol för ett synligt förtryck och som sexualiserar barn i tidig ålder. Då måste man också agera utifrån det.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmaknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

  1. Vilka initiativ tänker ministern ta som ny jämställdhetsminister för att öka friheten för alla flickor och kvinnor som lever i hedersrelaterat våld och förtryck i det svenska samhället?
  2. Tänker ministern ta några initiativ för att tillsätta en utredning i syfte att införa slöjförbud i för- och grundskolan?