av Johan Hultberg (M)
till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)
Sverige har historiskt haft en trygg tillgång till klimatsmart el till konkurrenskraftiga priser. Detta tack vare vattenkraften och kärnkraften. Men på grund av den förtida avvecklingen av sex av Sveriges tidigare tolv kärnkraftsreaktorer, i kombination med stora kapacitetsbrister i det svenska elnätet, har Sverige i allmänhet och södra Sverige i synnerhet i dag allvarliga problem med elförsörjningen.
Rekordhöga elpriser pressar nu också företag och hushåll. För att hantera denna akuta situation föreslog vi moderater redan före jul att skatten på el slopas under januari och februari. Det är inte rimligt att vanliga hushåll ska få betala notan för den misslyckade rödgröna energipolitiken samtidigt som staten drar in många miljarder i extra momsintäkter på grund av de skenade elpriserna.
Samtidigt som elpriserna slår rekord duggar larmrapporterna tätt om företagsetableringar och investeringar som inte blir av parallellt som elektrifieringen av bland annat transportsektorn och industrins klimatomställning bromsas som en direkt konsekvens av Sveriges elkris. I Uddevalla har kommunen gått ut och varnat medelstora och stora företag för elsituationen och uppmanat företagen att analysera hur deras verksamhet kan komma att påverkas.
Till Tidningen Näringslivet säger Sophie Carling, näringslivsutvecklare i Uddevalla kommun följande: ”Vi har tackat nej till flera företag som vill etablera sig i Uddevalla bara för att vi inte kan säkerställa elförsörjningen. Det är upp till 1 500 jobb som vi gått miste om bara under de senaste åren.” Detta är blott ett vittnesmål från en av Sveriges 290 kommuner, men problembilden bekräftas av Svenskt Näringslivs elbarometer. I denna har näringslivschefer från Sveriges kommuner svarat på frågor om elsituationen. Av de som svarade på undersökningen svarade över 40 procent att de i sin kommun under det senaste året i hög eller mycket stor utsträckning stött på problem eller haft oro för problem kring elförsörjningen när det gäller att möjliggöra näringslivsetableringar.
Sveriges elkris är mycket allvarlig. Vi behöver nu slå vakt om vattenkraften, också den småskaliga, och vi behöver mer kärnkraft liksom bättre utbyggda elnät. I Uddevalla har Moderaterna med anledning av elkrisen föreslagit att det kommunala energibolaget snarast ska utreda möjligheterna att utöka den lokala produktionen av planerbar elproduktion. Man lyfter bioeldade kraftverk som en möjlighet men pekar också på små modulära kärnkraftsreaktorer, SMR, som en väg framåt. Möjligheten att bygga små modulära kärnkraftreaktorer används i flera andra länder och lyfts allt oftare och av allt fler också fram som en möjlighet för Sverige. Men det förutsätter ett uppvaknande från regeringen om behovet av en förändrad energipolitik. Vad som konkret bland annat behövs är förändringar i miljöbalken så att det blir möjligt att bygga kärnkraft på fler platser än där det redan i dag finns kärnkraft.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar: