Interpellation 2021/22:271 Det höga bränslepriset

av Thomas Morell (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I skrivande stund är dieselpriset vid pump 20 kronor och 77 öre, det högsta priset i världen. HVO100 har ett literpris på 24 kronor och 62 öre. Att de höga bränslepriserna får dramatiska konsekvenser för vårt näringsliv och inte minst privatpersoner står utom allt rimligt tvivel.

Regeringen hävdar ofta att höga priser leder till miljöförbättring och att vi måste styra över till mer klimatneutrala alternativ. Ingen ifrågasätter miljömålen, men metoderna att nå dit är direkt kontraproduktiva. Med det höga priset på den svenska miljödieseln och HVO styrs alltmer över till fordon som utför transporter olovligen i Sverige. Dessutom sker en omfattande insmuggling av diesel från forna öststater, där det förekommer mobila tankstationer runt om i landet.

Regeringens strategi får alltså rakt motsatt effekt än det man vill uppnå. Det höga bränslepriset banar väg för olaglig och oseriös transportverksamhet i Sverige, och de seriösa transportföretagen får en omöjlig konkurrenssituation.

Även jordbruket har i dag en svår situation på grund av det höga bränslepriset. Det är många jordbrukare som överväger att lägga ned verksamheten då det är svårt att få någon lönsamhet.

För privatpersoner är det höga bränslepriset en stor utgiftspost i privatekonomin, och det innebär att de sliter på sin gamla bil så länge det är möjligt. Även här uteblir den effekt man faktiskt vill uppnå.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser regeringen att vidta åtgärder för att balansera det höga bränslepriset så att vi hamnar på samma nivå som jämförbara länder i Europa?