Interpellation 2021/22:267 Möjligheten att kunna sälja vildsvinskött direkt från jägare till konsument

av Alexandra Anstrell (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Naturvårdsverket arbetar med en strategi för svensk viltförvaltning 2022–2029 där alla länsstyrelser i sina viltförvaltningsdelegationer ska besluta om regionala förvaltningsplaner för vildsvin. I Naturvårdsverkets strategi lyfts i vägval 13 att det ska vara enkelt och säkert att hantera den naturresurs som viltköttet utgör. Det finns nationella mål som ska uppnås genom att mer vildsvinskött ska säljas i offentliga kök och öka i handeln.

Många svenska bönder drabbas av vildsvin som bökar upp odlingsmark och äter upp grödor. Även skogsägare får sina marker förstörda. I dag slutar många jägare att jaga vildsvin när frysboxen är full eftersom allt vildsvinskött som säljs måste passera en vilthanteringsanläggning.

Det finns därför få incitament för ökad vildsvinsjakt eftersom försäljningen av köttet är så pass komplicerat reglerad. En viktig faktor för att minska stammen är att möjliggöra försäljning av vildsvinskött.

Jag ställde förra året en fråga till den tidigare landsbygdsministern om när ministern skulle kunna presentera förslag som gör det enklare för enskilda jägare att sälja vildsvinskött, och om dessa förslag skulle komma på plats under andra halvåret 2021. Då fick jag till svar att det analyseras i Regeringskansliet. Regeringen har nu haft över sju år på sig att lösa frågan utan att ha kommit till avslut.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Avser ministern att agera i frågan om att kunna sälja vildsvinskött direkt från jägare till konsument, och när kommer vi i så fall att få se ett färdigt förslag?