Interpellation 2021/22:251 Lagföring av kriminella ungdomar

av Tobias Andersson (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Allt yngre barn begår brott i dag. Den organiserade kriminaliteten är väl medveten om den ansvarsfrihet som finns för dem under 15 år, och dessa utnyttjas för en rad olika kriminella gärningar, exempelvis narkotikahandel. Personer som inte är straffmyndiga begår dock fler typer av brott än endast sådana de utnyttjas för av kriminella gäng. Våldtäkter och rån förekommer med bekymmersam frekvens.

Det torde stå klart att personer som är kapabla att begå sådana gärningar även är kapabla att möta den rättmätiga konsekvens ett straff för en sådan gärning innebär.

Regeringen agerade på ett närbesläktat område under hösten, nämligen rörande straffreduktionen för unga lagöverträdare, och propositionen ligger nu på riksdagens bord. Sverigedemokraterna valde att i sin följdmotion gå längre än regeringen genom att även angripa straffreduktionen för de lagöverträdare som är 15–17 år gamla. Jag lämnade in en interpellation i frågan redan i samband med betänkandet, men mot bakgrund av att statsministern avgick ställdes den in, varför jag nu återkommer i frågan.

I vår övriga politik går vi dessutom än längre genom att även förespråka en utredning där en sänkning av straffmyndighetsåldern föreslås. Då regeringen åtminstone börjat adressera frågan om unga lagöverträdare aktualiseras även detta förslag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

  1.   Avser ministern och regeringen att utreda frågan om en sänkt straffmyndighetsålder?
  2.   Avser ministern och regeringen att återkomma till riksdagen med andra förslag för att komma åt de lagöverträdare som är 15–17 år gamla?