Interpellation 2021/22:242 Nedläggning av bensinmackar på landsbygden i Värmland

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Den 1 juli 2022 träder lagförslaget om nya tekniska krav för bensinmackar i kraft. De större välbesökta mackarna klarar säkerligen av omställningen men det kommer inte alla mindre mackar att göra då det finns ytterst små vinstmarginaler när det gäller att driva en mack. Detta kommer att skapa ett enormt tomrum på landsbygden.

Det kommer att gå åt mer tid att ta sig till en annan mack där vi inte alltför sällan kan prata om flera mil, framför allt i Värmland där det redan i dag är långa avstånd mellan befintliga mackar.

Det kommer med största sannolikhet att finnas fordon som drivs med bensin och diesel då alla inte kommer att ha råd att byta ut sin gamla trotjänare eller om man har ett entusiastfordon.

Det har längs vägen funnits pengar att söka från regeringen och som ska betalas ut när stödet beviljats, men detta görs först efter ett genomförande av systembyte av rör till den moderna anläggningen har gjorts. Detta gör att de små mackägarna hamnar i ett ekorrhjul. De vill och behöver byta sina rör i backen, men de har inte de ekonomiska muskler som krävs för att ligga ute med pengarna. Bankerna har dessutom lyst med sin frånvaro, trots regeringens löften.

Det är nu kort tid kvar till den 1 juli 2022. Därför behövs också åtgärder med dispenser från MSB och en snabb kartläggning av antalet mackar som kan drabbas och tydlig information om hur de ska gå till väga. Något som regeringen borde ha gjort innan detta trädde i kraft. Medel finns i budget för denna omställning men det saknas lösningar för få lösningar på plats. Hur tänker regeringen agera? Mackdöden på landsbygden måste förhindras.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

  1. Hur ämnar statsrådet agera för att förebygga att ytterligare bensinmackar tvingas lägga ner på landsbygden?​
  2. Hur ämnar statsrådet agera för att förenkla systembyte för mackägare?