Interpellation 2021/22:240 Statliga bolag och osund transportverksamhet

av Thomas Morell (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Återigen kan vi läsa tidningsartiklar där Postnord figurerar i samband med osund transportverksamhet. Tidigare har det varit fråga om otillåten cabotagetrafik, den här gången är det fråga om otillåten veckovila i fordonet.

Den 20 december 2021 publicerades artikeln ”Två av tre ekipage klampas för veckovila” i tidningen Proffs. I artikeln kan man läsa följande: Den andra dragbilen är polskregistrerad och körs av en polsk förare. – Föraren uppger att han kör inrikes gods för Postnord och att han varit tvungen att ta en ordinarie veckovila i hytten i väntan på att få körning förra helgen.”

Gång på gång figurerar ett av statens bolag i sammanhang där det är fråga om otillåtna transporter. Postnord rapporteras i sammanhang där det är fråga om brottslig verksamhet eller social dumpning, och det är inte acceptabelt. Hade det varit fråga om ett enstaka tillfälle kunde det betraktas som ett misstag. Tyvärr har det statliga bolaget Postnord vid flera tillfällen rapporterats befinna sig i situationer där polisen rapporterar otillåten cabotage eller, som i senaste fallet, felaktig veckovila.

Den yrkesmässiga godstrafiken omgärdas av ett omfattande regelverk för att säkerställa sund konkurrens och sjysta villkor inom branschen. Därför är det synnerligen allvarligt när ett statligt bolag figurerar i medier om att brott mot regelverket förekommer.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Vad avser ministern att göra för att säkerställa att statliga bolag följer den gällande lagstiftningen inom transportnäringen?