Interpellation 2021/22:236 Bränslepriserna

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

På grund av skenande drivmedelspriser påverkas nu landsbygden mycket negativt. Moderaterna i Ljusdal ställde nyligen en fråga i sociala medier om hur de som bor på landsbygden påverkas. Inlägget fick på kort tid mycket stor spridning med en räckvidd på 135 000 personer på Facebook med 15 440 reaktioner. Många har också mejlat Moderaterna Ljusdal med sina berättelser:

”Den helt vansinniga bränsle-höjningen drabbar oss på landet hårt. Vill man verkligen utrota landsbygden som i grund och botten är dem som försörjer Sverige? Bränslepriset ska inte behöva vara en klassfråga. Levande och boende på landsbygden ska inte behöva utarmas pga ohållbara bränslepriser i en vardag där bilar etc är ett sätt att överleva och få vardagen att fungera och gå ihop. Det är en ohållbar situation med förhöjda bränslepriser som slår hårt mot mindre orter men framförallt mot oss på landsbygden. Ohållbart och något måste göras! Det finns ofantligt mycket mer att säga. Fler argument och utlägg. Texten ovan hoppas jag ska räcka för att förstå allvaret i den rådande höjningen av bränslepriset.”

”Svarar här enligt önskemål från er facebooksida. Tidigare hade jag jobb 7.5 mil enkel resa från hemmet vilket skulle bli ohållbart. Nu har jag ganska precis 3 mil enkel resa till jobbet. Jag jobbar halvtid enligt schema och bussar går inte härifrån. Tittar jag på möjligheten att åka buss när jag börjar på fm så måste jag åka 1.5 mil åt fel håll och totalt 3 byten. Restid på 1 tim och 41 min. Då kommer jag dessutom till arbetet 08:10 och jag börjar 06:45. Jag började i april och räknar vi då med att diesel gått upp 4 kr sen dess så har min bränslekostnad ökat med ca 336 kr/mån. (räknat på en bil som drar 0.7 l/mil) Total bränslekostnad är 1596kr/mån. Idag tar jag inte ut A-kassa för den tid jag inte jobbar, så skulle jag sluta arbeta och ta ut A-kassa 100% och slippa resorna så skulle jag definitivt ha mer pengar över varje månad. Det är inget jag skulle vilja men fortsätter priserna gå åt samma håll kommer det inte vara ett svårt beslut.”

”Hej! Jag heter Oskar, jag är 24 år gammal, ni bad folk skriva om hur deras relation till bränslepriser såg ut idag! För ett 1 månad sen så gjorde jag min sista på ett jobb jag pendla till, bara pendlingen dit kostade mig 6000kr i månaden med kortrabatter, jag hade då en lön på 16000 efter skatt, men jag blev varslad på grund av arbetsbrist och, jag bor då 20 min från stan utanför söderhamn, jag har en bussförbindelse som går 3 gånger/dag, och inte mina tider! 

Jag är nu delvis arbetslös och har ändå en bränslekostnad på 3000, jag har redan börjat avstå nöjesåkningar och sitter mestadels hemma eller åker buss då jag kan! Och ska det här fortsätta ser det ut som om jag inte har råd att ha ett jobb som inte ligger vid närmsta stad!”

”Jag bor på Gotland i Fårösund och jobbar på Fårö. Det går inga bussar till närheten av mitt jobb. Jag börjar kl 7.00 på morgonen. Javisst skulle jag kunna cykla men då måste jag ha ett fritids för min son som öppnar halv fem för att hinna till jobbet. Antingen så fixar ni så det går bussar på Fårö året runt eller så sänker ni bränslepriset.

Så här ser jag det: Bränslet stiger Maten blir dyrare Alla skall ha elbilar. Elpriserna stiger Kläderna blir dyrare. Boende blir dyrare. Vet ni vad som inte stiger lönerna. Hur skall hela svenska folket som lever på 11000kr i månaden kunna leva i Sverige om detta skall fortsätta ske? När skall regeringen hjälpa sitt folk att överleva och inte se till att överklassen skall klara sig. Låt oss vara människor tillsammans och låt oss alla ha samma villkor och låt alla i ett halvår ha samma lön så skall vi kunna spara pengar och få allt att gå runt igen.

Ingen skall ha mer eller mindre alla människor skall ha samma värde! Hoppas ni läser detta och tar saken på allvar! Vi på Gotland har bara ett bussföretag som inte går överallt och inte hela tiden. Hela riksdagen kanske skall komma till Gotland och åka buss och se själva hur lite vi på Gotland har och vad som förstörs om detta skall fortgå.”

”Det är rent förskräckligt med de skenande bränslekostnaderna. Vi bor på landet utan möjlighet till kollektiv trafik. Detta slår fruktansvärt hårt åt oss. Ska man inte ha råd att vara yrkesarbetande framöver? Ska det vara en klassfråga i vem som har råd att ha bil?

Detta är ett svek mot oss ’vanliga’ förvärvsarbetande som inte bor i stan! Bedrövligt!”

De kraftigt ökade bränslekostnaderna i Sverige har lett till ökade kostnader för såväl hushåll som företag. Bränslepriserna avviker dessutom i förhållande till övriga länder i Norden, genom att vara högre.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att, inom sitt ansvarsområde, vidta på kort sikt för att kompensera hushåll och företag för de ökade kostnader som de ökade bränslepriserna innebär?