Interpellation 2021/22:225 Uppföljning av tillkännagivanden som rör jakt och sportskytte

av Marléne Lund Kopparklint (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Under flera år har riksdagen röstat igenom lättnader i vapenreglerna i syfte att underlätta för Sveriges laglydiga jägare och sportskyttar.

Det rör sig om totalt 29 stycken tillkännagivanden:

Bland annat har riksdagen beslutat om femårslicenserna tre gånger, varav den sista gången anmodades regeringen att återkomma med lagförslag under 2021, och nu är 2021 snart slut. Det var också ett av de åtta tillkännagivandena utifrån betänkanden kring vapenfrågor som justitieutskottet lade fram 2019/20.

Gång på gång får vi se exempel på att regeringen struntar i att följa beslut som riksdagen fattat. Riksdagen har bland annat riktat åtta uppmaningar, det vill säga tillkännagivanden, till regeringen om underlättande av vapenfrågor som Jakt- och sportskyttesverige berörs direkt av.

Med hänvisning till regeringens ovilja att följa flertalet tillkännagivanden är det inte svårt att dra slutsatsen att regeringen inte har några ambitioner att underlätta regelverk och utövande för landets jägare, sportskyttar, vapenhandlare och samlare. Regeringens ambition verkar i stället vara att försvåra för desamma. Nu hoppas jag att så inte är fallet utan att regeringen faktiskt har ambitionen att följa det som beslutas av riksdagen.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

  1. Hur ämnar ministern verka för att regeringen ska följa det tillkännagivande som riksdagen har fattat, grundat på tillkännagivandet om att slopa kravet på förnyande av vapentillstånd vart femte år?
  2. Hur ämnar ministern verka för att förverkliga alla de övriga tillkännagivanden som riksdagen har fattat beslut om?